In verzet gaan tegen strafbeschikking: hoe werkt dat?

Een strafbeschikking hoeft helemaal niet rechtvaardig te zijn. Als je vindt dat de officier van justitie een te hoge straf heeft opgelegd of dat je helemaal geen straf verdient, dan kun je in verzet tegen strafbeschikking gaan. Je straf is niet door de rechter bepaald, maar door in verzet te gaan kan de straf wel door de rechter gecontroleerd worden. Ben je het oneens met de officier van justitie, ga dan binnen twee weken in verzet. Zo kun je je straf laten verlagen of zelfs ervoor zorgen dat je geen aantekening krijgt op je strafblad. 

Kun je zomaar in verzet gaan?

Ja. Zonder verzet gaan strafbeschikkingen niet naar de rechter omdat het om veelvoorkomende strafbare feiten gaat. Het is voor de officier van justitie makkelijker om deze gewoon zelf af te handelen. Je hebt echter altijd het recht om het niet met de officier van justitie eens te zijn.

Hoe ga je in verzet?

De makkelijkste manier om je verzet te regelen, is om een advocaat in te zetten. Die kan je advies geven en je helpen om je verzet op te stellen. Een ervaren advocaat weet precies wat de volgende stappen zijn en wat je verder kan verwachten. Je begint in ieder geval door contact op te nemen met het Openbaar Ministerie, in schrift of in persoon. Ga daarvoor naar het parket dat op je strafbeschikking staat, of stuur een verzetschrift naar dit parket. 

Wat doet de officier van justitie vervolgens?

De officier van justitie ontvangt je verzet en kan dan naar de rechter stappen, het verzetschrift wijzigen of het verzetschrift zelfs intrekken. Er zitten dus grote voordelen aan in verzet gaan: je wordt altijd eerlijk beoordeeld en behandeld. Je straf kan verlaagd worden of zelfs verdwijnen. Als je verzetschrift gewijzigd wordt en je bent het er nog steeds niet mee eens, dan gaat de officier van justitie alsnog naar de rechter.