Sluit de juiste brandverzekering af

Voor zowel een eigen huis als een huurhuis is het verstandig om een brandverzekering af te sluiten, hoewel dit wettelijk niet verplicht is in België. Het is echter wel zo dat je, als je een goede verzekering hebt, je je ook geen zorgen hoeft te maken mocht er ooit brand uit breken. Je spulletjes worden dan ook vergoed en jij hoeft je niet druk te maken over alles wat vervangen dient te worden. Voor een huis kun je een verzekering tegen brandschade afsluiten die zowel de schade aan het pand opgelopen door brand dekt als ook de inboedel vergoedt. In het geval van een appartement wordt er veelal een blokverzekering afgesloten, die het hele pand betreft qua dekking. Voor je eigen inboedel dien je dan nog wel een aparte brandverzekering af te sluiten.

Is een brandverzekering wettelijk verplicht?
De praktijk leert dat je, ook al is een dergelijke verzekering niet verplicht, er vaak wel eentje af dient te sluiten. Als je een huurhuis hebt, kan de eigenaar je ertoe verplichten om een dergelijke verzekering af te sluiten. Je dient ook een verzekering te hebben als er derden schade oplopen door een brand die in jouw huis heeft plaatsgevonden. Als je graag een wat voordeligere verzekering wilt hebben, kun je ook eens kijken wat de maatschappij waar je meer verzekeringen hebt lopen, je kan aanbieden. Als je meer verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit, kun je veelal korting krijgen.

Kies de verzekering die voor jou het beste is
Kijk bij de keuze van een verzekering tegen brandschade eerst goed naar de verschillende verzekeringen en wat zij allemaal aan dekking bieden. Je hoopt natuurlijk nooit brand te krijgen, maar als dit wel het geval is, dan wil je niet achteraf voor een hoop onverwachte kosten komen staan omdat niet alles vergoed wordt. Je hebt al genoeg aan je hoofd per slot van rekening als je brand gehad hebt en wilt gewoon dat alles dan goed geregeld is. Niet iedereen verlangt dezelfde vergoedingen voor deze verzekering en daarom is het verstandig om eerst verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken, voordat je overgaat tot de daadwerkelijke aanvraag ervan. Kijk naar wat jij belangrijk vindt om mee te laten verzekeren.

Hoe wordt de premie berekend?
Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de premie voor deze verzekering kunnen beïnvloeden. Als je huis een rieten dak heeft of er bijvoorbeeld veel makkelijk brandbare materialen in verwerkt zijn, zal het risico op brand groter zijn en de premie voor de verzekering dus ook hoger uitvallen. Hoe groter je huis, hoe hoger ook de premie zal zijn. En een inpandige garage doet de premie ook hoger uitvallen. Als je nadat je verschillende verzekeringen met elkaar vergeleken hebt de juiste gevonden hebt, kun je overgaan tot het aanvragen van deze verzekering. De verzekeringsmaatschappij zal je een offerte sturen waarin de premie en de polisvoorwaarden vermeld staan. Lees deze laatste altijd goed door voordat je de verzekering afsluit, zodat je weet wat er vergoed wordt in het geval van brand.